Nieuwsbrief 2020

14 januari 2020

SGR tarieven voor 2020 zijn ongewijzigd
Klik hier voor de deelnemersbijdrage 2020.  In februari worden de nota’s verstuurd.

Afwikkeling schade Thomas Cook
Nagenoeg alle claims die ingediend zijn door reisagenten zijn afgewikkeld. Het betreffen circa 15.000 claims. SGR is gestart met de afwikkeling van circa 3.000 Neckermann.nl boekingen (directe boekingen) van consumenten. Daarnaast heeft SGR gezorgd voor:

  • 600 omboekingen via ongeveer 100 SGR-deelnemers/retailers;
  • 500 boekingen van Neckermann.nl klanten die op reis waren en 200 claims van consumenten voor kosten op de bestemming. De helft hiervan claimde slechts extra transferkosten.

Calamiteiten
In 2019 zijn door de Calamiteitenfondscommissie 24 calamiteiten vastgesteld. Deze calamiteiten waren voornamelijk het gevolg van natuurrampen, zoals orkanen, bosbranden en overstromingen. Daarnaast was er 6 keer sprake van molest.

De calamiteit met de meeste impact betrof molest, namelijk de aanslagen op Sri Lanka. Maar ook in Zuid-Amerika (Ecuador, Bolivia en Chili) en in Libanon was sprake van gewelddadige opstanden, vaak in combinatie met wegblokkades. Wij benadrukken dat het belangrijk is om een situatie, die een reisaanpassing noodzakelijk maakt, direct bij ons te melden!

Omzetting juridische entiteit
In Q4 en Q3 is er een stijging geweest in het aantal omzettingen van de juridische entiteit van aangesloten reisorganisaties. Veel voorkomende redenen zijn dat een juridische entiteit wijzigt i.v.m. een fusie, overname en uitstappen van een vennoot. Het deelnemerschap van SGR/SGRZ kleeft aan een juridische entiteit (met bijbehorend KvK nummer). Het is van groot belang om vóóraf in samenspraak met SGR geplande wijzigingen door te voeren en nieuw deelnemerschap aan te vragen*. Als de juridische entiteit van een organisatie niet voldoet aan het deelnemersreglement (artikel 4 en 5) is er dus geen deelnemerschap van SGR/SGRZ en kan SGR/SGRZ geen dekking bieden.

Partnermarketing programma en het SGR Certificaat
De afdeling marketing & communicatie is gestart met de controle op het gebruik van de logo’s van SGR en het Calamiteitenfonds door aangesloten reisorganisaties. Dat betekent dat wij gaan kijken of de reisorganisatie aan de uitvoeringsvoorwaarden voldoet. Hier kun je meer lezen over het partnermarketing project, wat er van de deelnemende reisorganisaties verwacht wordt en het SGR Certificaat.

Aandacht voor SGRZ: Afdracht premies Q4
Deze week zijn de opgave van Q4 afdrachten voor Garantie en Retaildekking opgevraagd en hebben we de herinneringen voor Q3 verstuurd. Let op! Gebruikers van de retaildekking die geen afdrachten doen, zijn niet gedekt tegen een financieel onvermogen van de touroperator onder de retaildekking. De omzet zal in dat geval als risicodragend worden aangemerkt en de retailer kan bij een faillissement van de touroperator geen aanspraak op SGRZ maken.

Nieuwe collega’s relatiebeheer
Sinds oktober 2019 heeft relatiebeheer twee nieuwe collega talenten mogen verwelkomen.

Mathilde Vlot
is 24 jaar, woont in Rotterdam en heeft hiervoor gewerkt bij een accountantskantoor. Tot eind 2019 is zij volledig ingezet op het afhandelen van claims voor reisagenten. Ze gaat zich de komende periode ook steeds vaker bezighouden met beoordelingen van deelnemers en andere werkzaamheden binnen relatiebeheer.

Sherwin Algoe
, 22 jaar, woont in Rotterdam en is naast zijn opleiding Accountancy afgelopen zomer gestart bij SGR. Naast relatiebeheer voor SGR, houdt Sherwin zich ook bezig met relatiebeheer voor het Calamiteitenfonds.

Wij wensen Mathilde en Sherwin veel succes!

 

  

*Wanneer moet ik nieuw deelnemerschap aanvragen?

  • Als twee individuele SGR/SGRZ deelnemers besluiten te fuseren. De nieuwe BV moet het deelnemerschap aanvragen. De twee individuele deelnemerschappen komen te vervallen.
  • Een onderneming wordt omgezet van Eenmanszaak naar BV. De BV moet het deelnemerschap aanvragen. Het deelnemerschap van de eenmanszaak komt te vervallen.
  • Een onderneming wordt omgezet van VOF naar eenmanszaak. De eenmanszaak moet het deelnemerschap aanvragen. Het deelnemerschap van de VOF komt te vervallen.