Economische Zaken en ACM staan achter ANVR voucher met SGR garantie

29 maart 2020

Op 26 maart 2020 meldt reisbrancheorganisatie ANVR blij te zijn om geannuleerde reizigers te laten weten dat én het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat én Autoriteit Consument & Markt achter het initiatief van ANVR en SGR staat om in deze, ook voor de reissector, bizarre tijd te werken met de Corona-voucher.

ANVR en SGR zijn, toen het Corona-virus zich rap verspreidde over de aardbol en reizen massaal moesten worden geannuleerd, met een creatieve oplossing gekomen; voor reisondernemingen en reizigers. Veel reisondernemers worden geconfronteerd met het omboeken van geplande reizen, maar helaas ook met het annuleren van reizen. Ook zijn enkele nog druk bezig om Nederlanders uit het buitenland te repatriëren.

Om reisondernemingen te helpen, zodat zij niet direct in financiële problemen komen bij het terugbetalen van de vooruitbetaalde reissom van reiziger waar hij recht op heeft, is de Corona-voucher in het leven geroepen. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “We merken dat reizigers van wie hun pakketreis helaas geannuleerd moet worden, over het algemeen positief en begripvol op deze voucher reageren. Daarmee houdt het bedrijf voldoende in kas om te proberen deze crisis te overleven en de reiziger kan met deze voucher, die onder SGR-garantie valt, in betere tijden zijn vakantie alsnog boeken. Wij zijn dan ook blij dat Economische Zaken en Klimaat, en ACM in deze voor iedereen onwerkelijke tijd het belang inzien van deze voucher.”

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat laat via Twitter weten: “Ik roep consumenten (daarom) op om vouchers te accepteren die reisorganisaties nu aanbieden voor pakketreizen, zoals de zogenoemde Coronavoucher van ANVR en SGR. Zo voorkomen we dat bedrijven en organisaties omvallen: we moeten dit met elkaar doen. En als het echt niet anders kan kun je alsnog je geld terugkrijgen.”

“Ook toezichthouder ACM heeft naar de regeling gekeken en er zijn verduidelijkingen afgesproken. De ACM is begripvol over de voucher regeling en volgt de ontwikkelingen op de voet. De ACM zal niet aarzelen in te grijpen als de rechten van consumenten onvoldoende worden gerespecteerd.”, aldus ACM gisteren op haar website.

En als de reiziger uiteindelijk toch geen gebruik wil maken van de Corona-voucher, die een SGR-geldigheid heeft van 1 jaar na afgifte, dan heeft de reisondernemer -van wie hij de voucher heeft ontvangen- altijd de plicht de volledige waarde van de voucher te betalen aan de reiziger, maar niet eerder dan na 6 maanden van uitgifte. Kan je er om persoonlijke redenen geen gebruik van maken, dan hebben ANVR-reisondernemers aangegeven soepel met de regeling om te gaan.

Nog vragen?

Nog vragen?

Kijk op de pagina met veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen Corona-voucher